Úgy beszélj magaddal is, mint valakivel, akit szeretsz.”
Brene Brown

Mi az az önegyüttérzés?

Amikor együttérzünk önmagunkkal úgy bánunk magunkkal kudarc esetén is mint egy jó baráttal. Megértőek, elfogadóak, támogatóak vagyunk akkor is, amikor a hibáinkkal szembesülünk. Sokszor önkritikus hangok nehezíthetik, hogy ez megvalósuljon. Amikor valami nem sikerül sokunknál egy kemény, rideg hang próbál minket a „helyes” útra terelni.

Úgy is elérhetünk változást, motiválhatjuk magunkat, hogy egészségesebb és boldogabb életet éljünk, hogy szeretettel törődünk magunkkal, mint egy jó baráttal. Nem úgy, hogy ostorozzuk magunkat mert értéktelenek, hibásak és elfogadhatatlanok vagyunk. Gondoljunk bele melyik edző motiválhat hatékonyabban minket az, aki keményen kritikus vagy aki kedves és támogató kudarc esetén is. Ahelyett, hogy kíméletlenül ítélkezünk magunk felett, elismerjük, hogy a tökéletlenség az élet része. Senki sem tökéletes, így biztosan mi sem, és ez így van jól, ez az élet rendje!

A dolgok nem mindig mennek úgy, ahogy szeretnénk. Frusztrációt élünk át, veszteségek érnek minket, hibákat követünk el, szembe találkozunk korlátainkkal. Ez az emberi lét, mindannyiunk közös valósága. Minél jobban megnyitjuk szívünket ennek a valóságnak ahelyett, hogy állandóan harcolunk ellene, annál inkább képesek leszünk együttérzést érezni önmagunk és embertársaink iránt is.

A kutatások azt mutatják, hogy az önegyüttérző embereknek nem alacsonyabbak a mércéik, csak ha kudarcot vallanak nem ostorozzák magukat érte, így kevésbé is félnek a kudarctól és kitartóbbak a céljaik elérésében. Kevésbé jellemző rájuk a depresszió, a szorongás, a stressz és a szégyen, viszont boldogabbak, optimistábbak és az élettel való elégedettségük is nagyobb.

Az önegyüttérzés fejleszthető készségünk, amelyet Kristin Neff és Christopher Germer pszichológusok által megalkotott Mindfulness alapú Önegyüttérzés Tanfolyam (Mindfulness based Self-compassion, MSC) is a céljául tűzött ki. Magával az MSC programmal kapcsolatos kutatások azt találták, hogy a 8 hetes MSC tanfolyam a következőket eredményezte:
• növekszik az önegyüttérzés, a tudatos jelenlét és az együttérzés mások iránt
• csökken a depresszió, a szorongás, a stressz, kiégés és az érzelmi elkerülés,
• a társas kapcsolatok minősége, az élettel való elégedettség és a boldogság növekszik.
Ezek az előnyök hosszú távon fennmaradtak a tanfolyam után is. Az önegyüttérzés növekedése azzal függött össze, hogy a résztvevők mennyi önegyüttérzés gyakorlatot végeztek, amelyet a tanfolyamon tanultak.