MINDFULNESS ALAPÚ ÖNEGYÜTTÉRZÉS
Mi az a Mindfulness alapú önegyüttérzés (MSC) tanfolyam?

A Mindfulness alapú önegyüttérzés avagy Tudatos önegyüttérzés tanfolyam (angol rövidítése: MSC) egy tudományos bizonyítékok által alátámasztott, 8 hetes képzési program, amelynek célja az önegyüttérzés készségének fejlesztése. Kristin Neff úttörő kutatásaira és Christopher Germer klinikai szakértelmére alapozva az MSC olyan alapvető elméleteket és gyakorlatokat tanít, amelyek lehetővé teszik a résztvevők számára, hogy kedvesen, gondoskodással és megértéssel válaszoljanak életük nehéz pillanataira.

Az önegyüttérzés három kulcsfontosságú összetevője a kedvesség önmagunkkal, a közös emberi tapasztalat és a mindfulness, a tudatos jelenlét. A kedvesség megnyitja szívünket a szenvedés előtt, így megadhatjuk magunknak, amire szükségünk van. A közös emberi tapasztalat megélése segít átérezni, hogy nem vagyunk egyedül. A mindfulness megnyit minket a jelen pillanatra, így könnyebben tudjuk elfogadni tapasztalatainkat.

Az önegyüttérzést bárki megtanulhatja, még az is, aki gyermekkorában nem kapott elég szeretetet, vagy kényelmetlenül érzi magát, amikor jó önmagához. Az önegyüttérzés erőt és rugalmasságot ad, lehetővé téve számunkra, hogy beismerjük hiányosságainkat, jóindulattal motiváljuk magunkat, ha kell megbocsássunk magunknak, teljes szívvel kapcsolódjunk másokhoz, saját értékeink szerint tudjunk élni.

Több mint 3000 kutatási eredmény vonatkozik a témára. Ezek a kutatások azt mutatják, hogy az önegyüttérzés szorosan összefügg az érzelmi jóléttel, az egészséges szokásokkal, például az étrend és a testmozgás megtartásával, a kevesebb szorongással, csökkent depresszióval és stresszel.

• Hogyan gyakorold az önegyüttérzést a mindennapi életben
• Kritika helyett kedvességgel motiváld magad
• Könnyebben kezeld a nehéz érzelmeket
• Másképp lásd a kihívásokkal teli kapcsolataidat
• Hogyan kezeld a kiégést, a gondozói kimerülést
• Hogyan építs egészséges önértékelést

A program részét képezik meditációk, rövid előadások, papír-ceruza gyakorlatok, csoportos beszélgetések és otthoni gyakorlás. A cél az, hogy a résztvevők közvetlenül megtapasztalják az önegyüttérzést, és megtanuljanak olyan gyakorlatokat, amelyek az önegyüttérzést erősítik a mindennapi életben.

Elsősorban az együttérzést gyakorlása és nem a mindfulness van előtérben, de a mindfulness az önegyüttérzés részét képezi. Az MSC tanfolyam nem minősül pszichoterápiának, de lelki egészségünkre jótékony hatással van. A tanfolyam során a hangsúly az érzelmi erőforrások fejlesztésén van, hogy régi és új nehézségekkel is hatékonyabban küzdjünk meg. Jótékony változás így is várható a tanfolyam során, ami annak köszönhető, hogy fejlesztjük azt a képességünket, hogy kedvesebb és együttérzőbb módon viszonyoljunk önmagunkhoz.

Az önegyüttérzés pozitív, energiát adó érzelem. Azonban az önegyüttérzés elsajátítása során nehéz érzelmek merülhetnek fel. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy biztonságos és támogató környezetet biztosítsunk ennek a folyamatnak a kibontakozásához, és hogy ezt az utazást mindenki számára élvezetessé tegyük.

Az MSC 8 alkalmas, egyenként 3 órás ülést tartalmaz, és egy 4 órás elvonulást. Minden foglalkozáson való résztvétel javasolt, és a tanfolyam időtartama alatt naponta legalább 30 perc otthoni gyakorlásra szánt idővel érdemes tervezni.

Mindenki jelentkezését szeretettel várjuk. Az MSC-n való részvételhez nem szükséges a tudatos jelenléttel, vagy meditációval kapcsolatos korábbi tapasztalat. A regisztráció során néhány személyes adatra rákérdezünk, hogy mindenki számára a megfelelő tanulási formát tudjuk javasolni.

Aktuális tanfolyamok

Bevezetés a tudatos önegyüttérzésbe

A workshopon foglalkozunk az alábbi témákkal és gyakorlásra is lesz lehetőség:

Mi a különbség empátia és együttérzés között?
Mit jelent az empátiás kimerülés fogalma?
Hogyan lehet a kimerülést elkerülni?
Mit jelent az önegyüttérzés és hogyan lehet fejleszteni?

Oktatók:
Dr. Salavecz Gyöngyvér klinikai szakpszichológus, MBSR, MBCT és MSC tanár,
Fazekas Gábor MBSR és MBCT tanár, meditáció oktató, MBSR képző tanár

A részvétel ingyenes.

Jelentkezés

MSC – Mindfulness Alapú Önegyüttérzés

Oktatók:
Dr. Salavecz Gyöngyvér, klinikai szakpszichológus, mindfulness tanár
Fazekas Gábor, a Magyar Mindfulness és Kontemplatív Egyesület elnöke, mindfulness tanár

Teljes ár: 64 000 Ft
Kedvezményes ár 2023.08.15-ig való jelentkezéssel: 49 000 Ft
Kedvezményes ár, ha hozol egy barátot, mindkettőtöknek 2023.04.15-ig: 42 000 Ft

Jelentkezés